skip to Main Content
63 87 15 50 [email protected]

Solceller på taket

Fra 2015 til 2016 er det installert fire ganger mer solcelle til hus og privatboliger i Norge. Nesten halvparten av nyinstallasjonene er gjort med støtte fra Enova. Denne veksten vil bare øke på i årene fremover. Siden vi i Norge bare får betalt for spotpris pluss en liten andel av nettleien for strøm vi selger til strømnettet, er det mest lønnsomt å produsere strøm til eget forbruk. Dvs. at du må skalere anlegget slik at du bruker størst andel av strømmen selv.

solceller på taketsolcellepanel hus

Nortekk AS leverer nøkkelferdige solcelleanlegg til alle formål både til privat og offentlig bruk. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud nå!

Hvorfor velge solceller som din nye fornybare energikilde?

 

Hvordan en solcelle installasjon ut? På eksempelet nedenfor er det 8 solcellepaneler. Et panel er typisk 1×1.6m og har en effekt på 250W. Effekten her er på ca. 2000W som dekker 13m2. Dette er stort sett det minste man installerer. Ofte har man dobbelt så mye. Fra solcellene kommer likespenning (DC) til inverteren. Denne omformer det til 230V som mates inn i huset ditt. Det finnes altså ingen batterier slik man kanskje har sett på hytter som har solceller. Når solen skinner bruker du av strømmen du produsere selv til vaskemaskin, TV og annet du bruker strøm til i huset ditt. Produserer du mer enn du trenger selv, så selger du bare strømmen ut på nettet til naboen.

Pris på private anlegg var i 2016 i snitt på ca. kr 22,- pr Wp ferdig installert. Det vil si ca.kr.
45 000,- dette anlegget uten støtten/tilskuddet i fra Enova.

solceller

Hva får man av støtte for å installere et solcelleanlegg?

solceller el produksjon

Max kr 10.000,-
+ kr 1250,- per kW installert

Oslo kommune:

Støtte på 30% av tiltakskostnaden
Må søke på forhånd. Mer Informasjon

Oslo har et Klima- og energifond som støtter hus og rekkehus på opptil 4 boenheter med 40% av regningen. Må søke på forhånd. Mer Informasjon

Enova tilskuddet gjelder din primærbolig (ikke hytter). Tiltaket må være ferdig gjennomført og betalt for du registrerer dine kostnader på nettet.

Et godt eksempel på et velfungerende solcelleanlegg!

solcelleanlegg

Her er bilde av et rekkehus fra en god soldag 24 februar 2016. Solcellepaneler som ligger flatt på taket er ikke søknadspliktige i Asker og Bærum. Solceller som stikker ut fra vegg er søknadspliktige. 
Her ble det installerte først fire paneler i 2014 med mikro invertere. Hvert panel har da sin egen veksel retter montert under solcelle panelet. Det gir fordelen av at man kan lage veldig små anlegg og man unngår at skygge på et panel begrenser strømmen også for alle de andre på taket i samme streng. I 2015 utvidet vi med 20 paneler til. De har forskjellig himmelretning og er derfor koblet til en 5 kW inverter med to adskilte innganger (MPPT). 
I 2015 var spotprisen på strøm historisk lav i Norge. Hva kan vi forvente av spotpris fremover? I 2020 og 2021 kommer det nye strømkabler til Tyskland og England og da forventes det at prisene stiger noe. Det er også et økende marked for salg av solstrøm. I Sverige betales det en overpris på 25% for solstrøm. Det er forventninger til at dette også kommer til Norge.

Mer info om solceller på taket finner du på NorTekk Solar AS – Solenergi på ditt tak?

Back To Top