skip to Main Content
63 87 15 50 [email protected]

Bekymret for snø og is på taket? Nortekk AS kan hjelpe dere med problemet. Les vedlagte råd, vi hjelper dere selvsagt med fjerningen.

Store snøfall skaper ofte bekymring for om det er nødvendig å måke tak på hytter og hus. Når snødybden nærmer seg en halvmeter, er det mange som bør ta en titt på taket, spesielt på eldre bygninger. Det finnes heldigvis tommelfingerregler for når du bør vurdere å måke taket.

Tommelfingerregler

Ut fra når bygningen/taket er bygd, kan man gi noen tommelfingerregler for når taket bør måkes:
1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner(eksempelvis typehaller, lager- og idrettshaller, samt driftsbygninger i landbruket) er 1,5 kN/m2 (150 kg/m2, se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.
1970–1979: Kritisk snølast er rundt 1,5 kN/m2 Etter
1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 for hver kommune, dvs. vanligvis 1,5–3,5 kN/m2.

Følg med!

Følg med på om bygget endrer seg, ofte kan du merke at det begynner å bli for mye snø på taket. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde!!

Oppsummering:

Snøen som ligger på de fleste tak om dagen i Akershus/Oslo området er forholdsvis lett, og mest sannsynelig utenfor fare. Dog bør man være obs på dersom en mildperiode skulle inntreffe, og deretter ny nedbørsperiode i form av snø kan det oppstå kritiske situasjoner. Vi vil på generell basis oppfordre våre kunder til å følge med og være føre var.

 snopatak4 Snopatak1

 

ISTAPPER

Har du lange istapper nå, er enten isolasjonen eller utluftingen for dårlig, eller begge deler. Har du en gammel bolig, hender det ofte at yttertaket blir varmt, og snøen smelter. Man kan tilleggsisolere, slik at ikke så mye varme slipper opp til yttertaket.

Husk dampsperre!!!

Eller i noen tilfeller løse problemet med å øke utluftingen på innsiden av yttertaket. Dette må dog vurderes fra gang til gang.

 
 snopatak2 snopatak3
 
Gårdeiers ansvar
Ansvaret for å fjerne istappene, ligger hos gårdeier.

Ifølge politivedtektene er det eier av bygget som må ta det ansvaret som er. Gårdeier plikter å fjerne istappene. Rundt om i hovedstaden har det de siste dagene også kommet opp en rekke skilt langs fortauene, der folk advares mot ras fra taket. Men et skilt gjør ikke at gårdeieren slipper å fjerne istappene. I forskriftene står det at eier straks skal sette opp et skilt som gjør det tydelig at ferdsel er forbundet med fare. Man plikter i tillegg og snarest fjerne disse istappene.

Bekymret for mye snø og is på taket?

Ikke fortvil, Nortekk kan hjelpe deg med problemet. Les vedlagte råd. Vår serviceavdeling er klare til å hjelpe deg. Snø og is på tak.

Kontakt

Adresse:   Industriveien 9B, 2020 Skedsmokorset
Postadr:   Postboks 75, 2021 Skedsmokorset 
Telefon:   63871550
Fax:        63871560
Epost:     [email protected]

Back To Top